De verzorging van een kat met suikerziekte

https://www.diabeteskatten.nl/

Vraag eens aan een willekeurig persoon hoe hij/zij de verzorging van een kat met suikerziekte voor zich ziet. In veel reacties hoor je waarschijnlijk de volgende woorden terug: duur, zielig, moeilijk, intensief, tijdrovend.
Vraag nu eens aan de eigenaar van een kat met suikerziekte hoe de verzorging in z'n werk gaat. Nu zal je heel andere woorden horen.

Ja, een kat met suikerziekte vraagt meer verzorging en aandacht dan een willekeurige andere kat. En nee, de behandeling van suikerziekte bij katten is nog steeds niet gratis. Toch is het hebben van een kat met suikerziekte minder moeilijk, eng of duur dan je in eerste instantie zou denken.

Hoe arbeidsintensief is een kat met suikerziekte?
Heb je een kat met suikerziekte, dan zal je hem of haar twee maal per dag insuline moeten toedienen.
Dit doe je door middel van een subcutane (= onderhuidse) injectie. Tussen de injecties moet altijd een periode van 12 uur zitten, hoewel dit niet op de minuut af moet. Je moet er niet te vaak van afwijken, maar een incidentele keer maximaal een uurtje later is te doen. Let er dan wél op, dat er minimaal 11 uur moet zitten tot de volgende injectie, anders bestaat de kans dat de vorige dosis nog niet is uitgewerkt.

In het begin, als je kat nog niet goed is ingesteld, zal je ook weleens een curve moeten maken. Dit doe je door bloed af te nemen op bijvoorbeeld 2, 4 en 6 uur na de injectie. Een andere interval kan ook, overleg hiervoor op het forum van diabeteskatten.nl
's Nachts hoeft dit niet. Als je kat eenmaal goed is ingesteld, hoef je alleen incidenteel te meten op 4 uur na de injectie, bijvoorbeeld één keer per 3 weken.

Hoe duur is een kat met suikerziekte?
Ja, de verzorging van een kat met suikerziekte kost geld. Het goede nieuws is echter, dat je de grootste kosten alleen hebt wanneer je kat nog niet goed is ingesteld. Het zijn namelijk vooral de teststripjes die een grotere kostenpost zijn, zo'n € 27,50 per 50 stuks oftewel iets meer dan 50 cent per stripje. Als je kat eenmaal goed is ingesteld, heb je niet vaak stripjes nodig, maar je moet ze wel altijd in huis hebben.

Dan de insuline zelf. Een flesje 2,7ml Caninsulin kost bij de dierenarts 13 euro. Hoe lang je er mee doet, is afhankelijk van de insulinebehoefte van je kat, maar na 3 weken neemt de werking van de Caninsulin af. Er is ook een andere insuline geschikt voor diabetes bij katten, ProZinc. Een flesje van 10ml kost gemiddeld €60 het is 60 dagen houdbaar. Deze insuline werkt milder dan caninsulin en geeft minder kans op hypo's en grote pieken en dalen.

Spuitjes moet je uiteraard ook nog hebben. Deze zijn echter niet zo prijzig: voor nog geen 30 euro heb je er 100 (bij bijv. de diabetescentrale). Koop ze niet via de dierenarts, want daar betaal je de hoofdprijs! Wat je wél bij de dierenarts kan kopen, zijn naaldjes waarmee je zelf bloed kunt prikken. De naaldjes kosten circa 10 cent per stuk.

Tijdens het instellen van je kat zal je vaker naar de dierenarts gaan, hoewel dit geen vereiste is: op bijvoorbeeld het diabeteskatten-forum zitten veel deskundige mensen die jou gratis helpen met het instellen van jouw kat. Je moet alleen wel zelf bloed af kunnen nemen, maar wanneer je een kat met suikerziekte hebt, zou je dit eigenlijk sowieso moeten leren. Het is niet moeilijk en niet zielig.

Toch liever instellen via de dierenarts? De meeste dierenartsen rekenen speciale tarieven voor het instellen van een kat met suikerziekte, zodat je geen hoge consultkosten hoeft te betalen.

Hoe zielig is een kat met suikerziekte?
Een kat met suikerziekte is alleen een zielige kat wanneer de suikerziekte niet behandeld wordt. Een goed ingestelde kat met suikerziekte is een gelukkige, gezonde kat die alles kan wat zijn of haar soortgenootjes ook kunnen, alleen moet hij/zij twee maal per dag een prikje krijgen. De meeste katten wennen hier snel aan en gaan zelfs klaarzitten wanneer het tijd is voor hun 'shot'.

Hoe moeilijk is een kat met suikerziekte?
In het begin is het misschien een beetje eng om zelf je kat te prikken, maar dit went al snel. Het is niet moeilijk om te doen en je hoeft niet bang te zijn dat je verkeerd prikt. Bloed afnemen is in het begin iets lastiger, maar ook dit wordt al snel routine.

Waarom een kat met suikerziekte?
We gaan je geen sprookjes vertellen: natuurlijk is het hebben van een kat met suikerziekte niet altijd even gemakkelijk. Je zal het injecteren moeten inpassen in je dagelijkse routine, hoewel dit voor de meeste mensen geen probleem is. Wannéér je injecteert, is een probleem, als er maar twaalf uur tussen de injecties zit. De één prikt dus 's middags rond het middaguur en de avondprik rond mindernacht, de ander is een vroege vogel en prikt om zes uur 's morgens en 's avonds weer rond etenstijd.

Je zal wel altijd rekening moeten houden met je suikerkatje, óók als je met vakantie gaat.
Niet iedere kattenoppas kan/durft/wil insuline toedienen, dus vraag tijdig rond en wacht niet tot het laatste moment. Of vraag rond in je omgeving of er andere mensen zijn met een kat met suikerziekte: wellicht kunnen jullie voor elkaar de honneurs waarnemen.

Hoe dan ook, je krijgt heel veel terug wanneer je een katje met suikerziekte verzorgt. Niet alleen red je een kansarme kat (die wellicht geëuthanaseerd zou worden), je bouwt ook een zeer sterke verbondenheid op met een suikerbeestje. Juist omdat je zo betrokken bent bij de verzorging, raken baasje en kat meer en meer op elkaar ingespeeld! Je leert de signalen van je katje herkennen en bouwt een band op voor het leven.

 Valid XHTML 1.0 Transitional